Anale poliep

Een anale poliep is een steelvormig aangroeisel in of bij de anus. Een anale poliep is meestal een goedaardige tumor of gezwel.

Wat is een anale poliep? 

Een anale poliep is een steelvormig aangroeisel in of bij de anus. Een anale poliep is meestal een goedaardige tumor of gezwel. Een anale poliep kan aan de buitenkant van de anus zitten of tijdens de ontlasting naar buiten komen en lijkt daardoor vaak op een aambei. Een anale poliep is bijna altijd een bindweefselpoliep (fibro-epitheliale poliep) en zelden een adenoom of een kwaadaardig gezwel. Meestal is het dus niet nodig om onderzoek van de hele dikke darm te doen (coloscopie). 

Klachten van een anale poliep 

De klachten van een anale poliep hangen af van de locatie van de poliep in de anus. Als de poliep op de rand van de anus zit, dan is schoonmaken lastig. Als de poliep in de anus zit en tijdens de ontlasting naar buiten komt, dan is dit vaak pijnlijk en geeft soms bloedverlies. 

Oorzaken van een anale poliep 

Chronische fissuur. Een anale poliep kan ontstaan bij een langer bestaande anale fissuur. Een fissuur is een wondje of kloofje in de huid van het anale kanaal. De poliep kan ontstaan aan beide uiteinden van het kloofje, dus zowel aan de binnenkant van de anus als aan de buitenkant. Dit noemen we het trias van Arnous. Soms is de fissuur al genezen maar is de poliep nog aanwezig. Als de poliep meebeweegt met de ontlasting van binnen naar buiten, kunnen de pijnklachten blijven bestaan. 

Uitgezakt anaal slijmvlies. Als de binnenbekleding van de darm buiten de anus hangt, schuurt het steeds tegen het ondergoed. De binnenkleding ook wel mucosa of slijmvlies genoemd, beschadigt daardoor en zo kan er wildvlees ontstaan. Dit noemen we ook een poliep. 

De reden van het ontstaan van een anale poliep is niet altijd duidelijk. 

Wat kunt u zelf doen bij een anale poliep? 

U kunt het beste medisch advies vragen. 

Onderzoek en diagnose bij een anale poliep 

Tijdens lichamelijk onderzoek is de poliep meestal makkelijk te vinden. Indien de poliep alleen tijdens de ontlasting naar buiten komt en daarna weer terugschiet, is het mogelijk dat de poliep niet zichtbaar is tijdens het onderzoek. Het kan zinvol zijn een foto mee te brengen om tijdens het consult te laten zien. Soms is onderzoek van de dikke darm (een endoscopie) nodig. 

Bekijk de informatiepagina over de onderzoeken. 

Behandelen van een anale poliep 

Een anale poliep wordt meestal chirurgisch verwijderd. Het is afhankelijk van de grootte van de poliep en de locatie op welke manier de poliep verwijderd wordt. Dit kan met plaatselijke verdoving, tijdens een endoscopisch onderzoek of onder narcose. Meestal wordt de steel van de poliep dichtgebrand en soms gehecht. De poliep wordt vaak microscopisch onderzocht om kanker uit te sluiten. 

Zie ook onze patiëntenfolder: Verwijderen anale poliep

Mogelijke complicaties na het behandelen van een anale poliep 

Het is normaal om de eerste 2 weken na de operatie klachten te hebben als lichte pijn, enig bloedverlies en vochtverlies. Ernstige complicaties zoals een nabloeding of een ontsteking komen zelden voor.