In de Proctos Kliniek behandelen we uw anale wratten alleen als de standaard behandelingen niet geholpen hebben. Onder deze behandelingen vallen cryotherapie, Efudix (5-fluoro-uracil) crème en/of Aldara (imiquimod) crème. Bent u nog niet eerder behandeld voor anale wratten? Of helpt de behandeling met wratten tinctuur niet? Raadpleeg dan uw huisarts voor verwijzing naar een medisch centrum waar de behandeling met Aldara (zalf) of cryotherapie plaats kan vinden.
Wat zijn anale wratten?
Anale wratten zijn meestal kleine huidafwijkingen rondom en/of in de anus. Ze groeien vaak in groepjes en zijn grijswit of roodachtig van kleur. Vaak hebben ze een bloemkoolachtig oppervlak. De wratten kunnen ook op de penis en in en rond de vagina zitten. Anale wratten zijn meestal onschuldig en gaan vanzelf weer weg. In zeldzame gevallen kunnen ze echter kwaadaardig worden.
Klachten bij genitale wratten
De wratten kunnen jeuk, pijn of een branderig gevoel veroorzaken. Na het afvegen kunnen ze ook makkelijk bloeden.
Oorzaken van anale wratten
De wratten kunnen ontstaan na infectie met het HPV. HPV is een virus dat via seksueel contact overdraagbaar is. Er zijn vele types van het virus en de meesten zijn onschuldig. Het is al vrij lang bekend dat bepaalde types van dit virus baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Via een uitstrijkje van de baarmoedermond kan dit virus worden opgespoord en worden bepaald of er al een voorstadium van kanker is. Als de behandeling op tijd wordt gestart, kan kanker dus voorkomen worden. Alle vrouwen krijgen dit onderzoek aangeboden via het bevolkingsonderzoek vanaf hun 30ste jaar. Inmiddels weten we dat dit virus in zeldzame gevallen ook anuskanker en keelkanker kan veroorzaken. De kans dat de infectie met het virus tot kanker leidt, is groter als u veel wisselende (onbeschermde) seksuele contacten heeft en/of HIV positief bent of een aandoening waardoor uw afweersysteem minder goed werkt.
Wat kunt u zelf doen tegen anale wratten?
Anale wratten zijn meestal onschuldig. Toch is het goed om u te realiseren dat u een ander kan infecteren tijdens seksueel contact. U kunt uzelf maar voor een deel beschermen door condooms te gebruiken. U kunt genitale wratten namelijk ook krijgen door de wratten bij een ander aan te raken of door zijn/haar handdoek te gebruiken.
Er bestaat een vaccin tegen genitale wratten. Dit vaccin beschermt ook tegen een aantal typen HPV dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Bekijk de informatiepagina over HPV vaccinatie.
Onderzoek en diagnose bij anale wratten
Tijdens lichamelijk onderzoek is vaak wel duidelijk dat u anale wratten heeft. Het is belangrijk om ook de penis en de vagina te onderzoeken en tevens inwendig onderzoek te doen. Met de proctoscopie kan de anus en de endeldarm van binnen beoordeeld worden. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals een biopt.
Behandelen van anale wratten
Anale wratten kunnen vanzelf verdwijnen, maar dit kan lang duren. Meestal wordt wel een behandeling geadviseerd. In de Proctos Kliniek opereren we anale wratten die niet verdwijnen na behandeling met een tinctuur, een zalf of behandeling door bevriezing. Lees hier meer over het operatief verwijderen van condylomen.
Vraag echter eerst uw huisarts om advies als u nog niet eerder behandeld bent voordat u contact opneemt met ons. Bekijk de informatiepagina over behandelingen.
Soms zijn biopten nodig om een voorstadium van kanker uit te sluiten. Dit voorstadium heet anale intra-epitheliale neoplasie (AIN) en kent drie stadia. Lees meer over AIN.