Onderzoeken

In de Proctos Kliniek worden verschillende onderzoeken verricht. U kunt hierover ook informatie vinden bij de informatie over het Eerste polikliniekbezoek en Behandelingen.

Rectaal toucher

Bij dit onderzoek voelt de chirurg met de wijsvinger in de anus naar de functie van de kring- en bekkenbodemspier en eventueel voelbare afwijkingen in de anus en endeldarm, zoals een poliep of tumor. Dit kan tot maximaal 8 centimeter diep. Tijdens dit onderzoek ligt u in een linker zijligging met opgetrokken benen. Dit onderzoek kan een wat ongemakkelijk gevoel geven of een gevoel van aandrang.

Proctoscopie

De chirurg brengt een doorzichtig buisje met een doorsnede van 2 centimeter anaal in, tot maximaal 8 centimeter diep. Ook dit kan een ongemakkelijk gevoel geven of een gevoel van aandrang.

Op dit buisje wordt een lichtje aangesloten zodat de binnenkant van de endeldarm en de anus bekeken kan worden. Er wordt wat lucht ingeblazen zodat de endeldarm beter zichtbaar is. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld een slijmvliesverzakking, aambeiweefsel of een poliep worden vastgesteld.

Echografisch onderzoek

Bij dit onderzoek houdt de chirurg een echo-probe (transducer) met gel tegen de buitenkant van de bekkenbodem aan (bij vrouwen tussen de schaamlippen, bij mannen tussen anus en scrotum), of brengt deze in de anus in.

Op de monitor verschijnt dan een echobeeld van de bekkenbodemspieren en –organen waaraan metingen kunnen worden verricht. De chirurg kan, door u afwisselend te laten knijpen, ontspannen en persen, de functie van de spieren beoordelen.

Indien nodig wordt een echo-defecografie gedaan: dit is een echo-onderzoek zoals hierboven beschreven, waarbij de chirurg eerst via de anus ca. 60 cc gel in de endeldarm inbrengt. Door deze gel vervolgens naar buiten te persen, wordt de ontlasting nagebootst en gevolgd op de echo-monitor.

Anorectaal functie onderzoek (ARFO)

Het anorectaal functie onderzoek, ook wel een anale manometrie genoemd, betreft een drukmeting van de anus. Dit is een onderzoek waarbij de werking van de kringspier wordt gemeten. Dat gebeurt met behulp van een rond staafje van ongeveer 10 centimeter lang, zo dun als een potlood, met daaraan een ballon bevestigd.

Het onderzoek

De verpleegkundige zal u vragen uw onderkleding uit te trekken en op uw linkerzijde met opgetrokken knieën op de onderzoeksbank te gaan liggen. Het staafje wordt via uw anus ongeveer tien centimeter ingebracht. De verpleegkundige zal de verschillende stappen van het onderzoek met u bespreken. De druk van de kringspieren wordt gemeten tijdens rust, persen en knijpen. Tijdens het onderzoek wordt de ballon enkele malen opgeblazen om het gevoel van aandrang en toilet sensatie na te bootsen. 

Het onderzoek duurt ongeveer 25 tot 30 minuten. Na het onderzoek zal er een afspraak gemaakt worden met de behandelend arts om de uitslagen met u te bespreken en het verdere behandelplan op te stellen.

Download hier informatie over de ARFO

Overige onderzoeken

Overige onderzoeken worden extern uitgevoerd en door de Proctos Kliniek aangevraagd. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Een coloscopie
  • Een MRI
  • Een defaecografie
  • Een neurofysiologisch onderzoek van de bekkenbodemzenuw (n.pudendus).