Eerste polikliniekbezoek

Op deze pagina vindt u alle informatie omtrent het eerste polikliniek bezoek

Vragenlijst vooraf

U heeft via e-mail een link voor de vragenlijst ontvangen. Wij vragen u deze volledig in te vullen en op verzenden te klikken. Het invullen van de vragenlijst zorgt ervoor dat de chirurg uw klachten gerichter kan bespreken en onderzoeken. Ook gebruiken wij de vragenlijst om te meten of we uw klacht goed hebben behandeld. De vragenlijst wordt opgenomen in uw dossier.

Toestemming opvragen informatie andere behandelaars

Indien u tijdens de telefonische intake en/of in de vragenlijst(en) hebt aangegeven dat u andere behandelingen of onderzoeken hebt ondergaan, vragen wij u om een toestemmingsformulier te tekenen om informatie over u op te mogen vragen. Dit zorgt ervoor dat wij uw klacht gerichter of sneller kunnen behandelen.

Voorbereiding op uw eerste consult

De avond voorafgaand aan en de ochtend van uw eerste consult plaatst u een microlax (klysma). De instructie ontvangt u als bijlage bij de bevestigingsmail voor uw eerste consult en is terug te vinden onder voorbereiding onderzoek. Wij vragen u de dag voor het bezoek geen rode bieten te eten. Dit kan een rode verkleuring van het slijmvlies van uw endeldarm veroorzaken.

Het eerste consult

Het eerste polikliniekbezoek bestaat uit 2 gedeeltes: een bespreking van de klachten (anamnese) en het lichamelijk onderzoek. Tijdens het consult kan er een medisch assistent aanwezig zijn, hij/zij werkt samen met de chirurg. Regelmatig lopen er andere zorgverleners zoals huisartsen en artsen in opleiding met de chirurg mee om hun kennis en ervaring uit te breiden. Dit betekent dat het kan voorkomen dat tijdens uw consult twee artsen aanwezig zijn.

Het lichamelijk onderzoek bestaat uit:

Inspectie:

Na het uittrekken van uw onderkleding gaat u liggen op uw linker zij met opgetrokken benen, of liggen op uw rug met opgetrokken knieën. De chirurg kijkt dan naar uw anus en de huid eromheen. De billen en de anus worden daarbij wat gespreid. De chirurg vraag u de kringspier aan te knijpen, te ontspannen, of juist te persen.

Bij vrouwen kijkt de chirurg ook vaak naar de ingang van de vagina, om littekens of verzakking te inspecteren.


Inwendig voelen (rectaal toucher)

In dezelfde ligging voelt de chirurg met de wijsvinger in de anus naar de functie van de kring- en bekkenbodemspier en eventueel voelbare afwijkingen in de anus en endeldarm, zoals een poliep of tumor. Dit kan tot maximaal 8 cm diep. Dit onderzoek kan een wat ongemakkelijk gevoel geven of een gevoel van aandrang.

Inwendig kijken (proctoscopie)

In linker zijligging met opgetrokken benen brengt de chirurg een doorzichtig buisje met een doorsnede van 2cm anaal in, tot maximaal 8 cm diep. Ook dit kan een ongemakkelijk gevoel geven of een gevoel van aandrang.

Op dit buisje wordt een lichtje aangesloten zodat de binnenkant van de endeldarm en de anus bekeken kan worden. Er wordt wat lucht ingeblazen zodat de endeldarm beter zichtbaar is. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld een slijmvliesverzakking, aambeiweefsel of een poliep worden vastgesteld.

Echografisch onderzoek

Van de bekkenbodemspieren en –organen: Bij dit onderzoek houdt de chirurg een echo-probe (transducer) met gel en daaroverheen een hoesje, tegen de buitenkant van de bekkenbodem aan (bij vrouwen tussen de schaamlippen, bij mannen tussen anus en scrotum), of brengt deze in de anus in.

Op de monitor verschijnt dan een echobeeld van de bekkenbodemspieren en –organen waaraan metingen kunnen worden verricht en waarbij de chirurg, door u afwisselend te laten aanknijpen of juist ontspannen van de kringspier en persen, de functie van de spieren kan beoordelen.

Indien nodig wordt een echo-defecografie gedaan: dit is een echo-onderzoek zoals hierboven beschreven waarbij de chirurg eerst via de anus ca. 60 cc gel in de endeldarm inbrengt. Door deze gel vervolgens naar buiten te persen, wordt de ontlasting nagebootst en gevolgd op de echo-monitor.


Anorectaal functieonderzoek

Ook wel een anale manometrie genoemd, betreft een drukmeting van de anus. Dit is een onderzoek waarbij de werking van de kringspier wordt gemeten. Dat gebeurt met behulp van een rond staafje van ongeveer 10 centimeter lang, zo dun als een potlood, met daaraan een ballon bevestigd. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd verpleegkundige.

Overige onderzoeken

Worden extern uitgevoerd en door de Proctos Kliniek aangevraagd zoals een coloscopie, een MRI, een defaecografie en/of een neurofysiologisch onderzoek van de bekkenbodemzenuw (n.pudendus).

Diagnose

Na het lichamelijk onderzoek bespreekt de chirurg de bevindingen met u. Meestal gebruikt de chirurg een tekening of een 3D model om een en ander toe te lichten. Hiervoor wordt uitvoerig de tijd genomen, omdat hoe beter u onze bevindingen begrijpt, des te beter een behandelplan samen met u kan worden opgesteld.

Behandelplan

De chirurg informeert u over de verschillende behandelopties voor uw specifieke klacht.

Vaak bestaat het behandeladvies uit een aantal stappen of een combinatie van behandelingen. De behandelopties kunnen bijvoorbeeld bestaan uit één of meerdere van de volgende:

  • Advies m.b.t. levensstijl
  • Bekkenbodemfysiotherapie
  • Consult bij psychosomatisch arts
  • Consult bij Maag-Darm-Leverarts
  • Geneesmiddelen
  • Poliklinische behandeling  
  • Operatie

Soms is het nodig om een aanvullend onderzoek aan te vragen, zoals bijvoorbeeld een onderzoek van de dikke darm (colonoscopie), een defaecografie of een dynamische MRI van de bekkenbodem. Wij regelen de verwijzing voor u.