Eerste consult bekkenfysiotherapie

Hier vindt u informatie over het eerste consult bij aan de bekkenfysiotherapeut. 

Wat kunt u van de bekkenfysiotherapeut verwachten? 

Het eerste consult bij de bekkenfysiotherapeut bestaat uit twee gedeeltes: een gesprek over uw klachten en het lichamelijk onderzoek. Tijdens het gesprek over uw klachten zal zij meer vragen stellen over de klacht waarmee u bij de  Proctos Kliniek kwam en de rol die de bekkenbodem hierbij kan spelen. Andere klachten van het houdings-en bewegingsapparaat kunnen hierbij ook aan de orde komen. Tijdens het lichamelijk onderzoek beoordeelt zij de functie van de bekkenbodem. Dit gebeurt met een inwendig onderzoek, via de vagina en/of via de anus. Vaak doet ze meteen in overleg met u, aanvullend onderzoek. 

Het aanvullende onderzoek kan bestaan uit: 

Myofeedback:  hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur die de spieractiviteit meet en op een scherm zichtbaar maakt. Zij gebruikt voor dit onderzoek  een speciale probe (dit is een meetinstrumentje dat in de vagina of anus ingebracht wordt) om de meting te kunnen uitvoeren. Deze meting vormt een belangrijk onderdeel van de diagnostiek en verdere behandeling. 

Rectaal ballononderzoek: dit is een onderdeel van het anale functieonderzoek en wordt met name toegepast bij anale klachten. Hierbij wordt een ballonnetje in de anus ingebracht. Als dit ballonnetje wordt opgeblazen voelt u dit van binnen als aandrang. Op deze manier kan zij de gevoeligheid van de endeldarm meten. 

Deze onderzoeken vinden niet altijd tijdens het eerste consult plaats. Ze kunnen ook tijdens een vervolgafspraak worden uitgevoerd.  

In overleg met uw chirurg zal zij na de bevindingen een behandelplan opstellen. Wanneer u kiest voor behandeling door een bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt, zal ik het behandelplan doorgeven en kunnen zij mij gedurende de behandeling om advies vragen. 

Vergoeding

Bekkenfysiotherapie wordt vergoed door alle zorgverzekeraars als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie. Uw consult bij de bekkenfysiotherapeut zal ik direct bij uw zorgverzekeraar declareren. Voor het aanvullende onderzoek krijgt u van mij een separate factuur voor de probe en/of de rectale ballon. Deze factuur kunt u zelf bij uw zorgverzekeraar indienen. De vergoeding hangt af van uw polis. De probe kost € 75,00 en de rectale ballon €19,50. 

Contact 

Tot 48 uur van tevoren kunt u uw afspraak kosteloos annuleren via 030 2250260 

Bekkenfysiotherapie Baarn, Daniëlle van Reijn, bekkenfysiotherapeut, mobiele nummer 06 22141471