Algemene adviezen

Hieronder leest u wat u zelf kunt doen om pijn of ongemak bij de stoelgang te voorkomen. Deze adviezen zijn voor iedereen zinvol. Ook als u geen klachten heeft. 

Gezonde stoelgang

Zorg voor zachte ontlasting. Het is belangrijk dat uw ontlasting zacht is en bij voorkeur maar één of twee keer per dag komt. Door regelmatig te bewegen wordt de darmbeweging gestimuleerd en kunt u verstopping voorkomen. Als u veel zit of lang achter elkaar staat, is de kans op verstopping groter. Een vezelrijk dieet helpt de ontlasting zacht te houden omdat vezels water aantrekken. Laxeermiddelen maken de ontlasting dunner waardoor de ontlasting makkelijker naar buiten komt. Soms lukt het echter niet om alles in een keer kwijt te raken en moet u daardoor vaker dan één keer per dag ontlasten.

Bekijk ook onze informatiefilm over gezonde ontlasting:

Vezelrijke voeding 

Vezels nemen vocht op en hierdoor blijft de ontlasting zacht en soepel. Groente, fruit en volkorenproducten bevatten veel vezels. Per dag heeft een volwassene 30 tot 50 gram voedingsvezels nodig. Daarnaast is 2 liter vocht per dag noodzakelijk voor het goed functioneren van de darmen.

Om te berekenen hoeveel vezels u per dag eet, kunt u de vezellijst invullen. Klik hier om de Vezellijst te openen

Bekijk onze informatiefilm met adviezen over vezelrijke voeding:

Gezond toiletgedrag 

 • Ga alleen bij aandrang naar het toilet en pers niet als u geen aandrang heeft. 
 • Neem een juiste WC houding aan: ga ontspannen zitten met een licht gebogen rug en uw voeten op een voetenbankje. Hierdoor zijn uw knieën hoger dan uw heupen en heeft de endeldarm de juiste positie waardoor het ontlasten makkelijker is. 
 • Neem de tijd, maar blijf niet te lang zitten (maximaal 5 minuten).
 • Zorg ervoor dat uw kleding nergens knelt. Ook niet bij uw knieën of enkels.  
 • Ontspan uw buikspieren en zet uw buik uit als u inademt.  
 • Trek de kringspier en bekkenbodemspier niet aan tijdens de ontlasting.  
 • Merkt u dat het ontlasten moeilijk gaat? Ga dan niet hard persen, maar adem rustig. Komt de ontlasting dan nog niet? Sta dan op en ga wat anders doen. Ga pas opnieuw naar de wc als u duidelijke aandrang voelt.    
 • Heeft u na het ontlasten het gevoel alsof er iets is achtergebleven? Ga dan niet hard persen. Sta op en beweeg. Wacht tot u opnieuw duidelijk aandrang voelt. Ga dan opnieuw op de wc zitten. 

Bekijk ook onze informatiefilm over de juiste WC houding: 

Anale hygiëne

Veel mensen hebben vragen over anale hygiëne. Dat kan gaan over het gevoel niet schoon genoeg te zijn of het ‘nalekken’ ondanks goed afvegen. Dit kan veroorzaakt worden door restjes ontlasting die achterblijven bij aambeien, skintags of huidflapjes maar ook door een minder goed functionerende sluitspier, te dunne of een onregelmatige ontlasting.    In de Westerse cultuur is het gangbaar om na de stoelgang (droog) toiletpapier of water (al dan niet met zeep) te gebruiken. Als er geen klachten zijn, voldoen deze middelen prima. Bij anale klachten zijn deze vaak niet voldoende, of verergeren de klacht juist. Hieronder volgen tips voor anale hygiëne.  

Hoe kan ik de anale huid het beste schoonmaken?   

De anale huid is kwetsbaar. WC-papier is vaak hard en bij meer dan één keer afvegen beschadigt de huid makkelijk. U kunt de anus dan beter afspoelen met water zonder zeep (douche, plantenspuit of een bidonflesje) en droogdeppen met WC-papier, zacht katoen of keukenpapier.   U kunt de huid ook met een katoenen wattenschijfje met wat olie (pinda-, olijf- of zonnebloemolie) schoonmaken. Ook kunt u de olie op een gaasje of wegwerpwashandje sprenkelen.   

 • Gebruik lauwwarm of koud water. Uw huid droogt sneller uit bij het gebruik van heet water. 
 • Maak geen gebruik van vochtig/ geparfumeerd toiletpapier. 
 • Gebruik geen zalven of crèmes waar irriterende stoffen in zitten en ook niet als het onduidelijk is wat erin zit. 
 • Draag losse onderkleding, bij voorkeur van katoen, en vermijd strakke kleding. 
 • Probeer bij jeuk niet te krabben, dat kan de huid beschadigen waardoor wondjes kunnen ontstaan.

Als u onderweg ben, kunt u de olie meenemen in een kleine spuitflacon of in een reisflesje. De wattenschijfjes kunt in olie bewaren in bijvoorbeeld een leeg potje van gezichtscrème dat u mee kunt nemen in uw tas.   

Advies over het gebruik van producten die u zonder recept kunt kopen: 

 • Zinkzalf beschermt de huid tegen irriterende stoffen zoals ontlasting en daarmee houdt u de huid droog. Breng de zalf aan na elke ontlasting. Maak de huid eenmaal per dag goed schoon door de resterende zinklaag te verwijderen met zoete olie op een wattenschijfje. Daarna brengt u een schone laag zinkzalf aan. 
 • Cetomacrogol zalf of crème beschermt de huid en voorkomt uitdroging van de huid. Breng het product aan op de huid rond de anus. Droge huid kan jeuk veroorzaken en cetomacrogol zalf hydrateert de huid goed.  
 • Gebruik liever geen vaseline crème. Dit kan vaak verstikkend werken waardoor juist jeuk ontstaat.  

 Wat moet ik NIET doen bij het schoonmaken van de anale huid? 

 • NIET boenen, schrobben of schuren. Dit maakt de anale huid kapot.    
 • GEEN zeep, vochtige- of hygiënische toilet-, luier- of babybillendoekjes gebruiken.    
 • GEEN zalf smeren waarin conserveer- of bleekmiddelen, parfum of alcohol zit, dus bijvoorbeeld geen bodylotion.  

Indien de klachten na 1 maand niet verbeteren met deze maatregelen en/of u ernstige klachten ervaart, neem dan contact op met uw arts.